Les cartes amb notícies

...pusieron 23 cartuchos de dinamita en las paredes del cementerio...

Les cartes rebudes en el propi domicili mantenien a la família Rosés puntualment informada de fets esdevinguts a un gran nombre de localitats. En la seva correspondència podem llegir notícies de llocs ben diferents. Des de Cuba els escrivia Fèlix Pujadas, des de Madrid uns parents de cognom Thomàs, des de Barcelona parents i amics, des de Palafrugell uns seus cosins i els seus administradors, des de molts pobles de la rodalia de Girona rebien cartes de clients de la botiga, etc... Les notícies són un complement tant de les cartes familiars com de les que eren fruit de relacions comercials. Notícies, rumors, xafarderies que només el correu podia propagar i d'aquí que els remitents s'afanyessin a incloure-les en les seves cartes, advertint sovint que es tractaven de primícies.

Sebastià Ristol escriu a Manuela Rosés, resident a Barcelona, notícies esdevingudes a la vila de Palafrugell

Palafrugell 15 febrero de 1887

Sa. Da. Manuela Rosés de Fleix

 

Muy apreciada Señora desearia que sen contrase con perfecta salud a Dios gracias. 

Sabra que la mano negra sea dejado ver en en Pafafrugell el dia 8 pucieron 23 cartuchos de dinamita a las paredes del Sementerio Catolico que gracias a Dios no es plotà mas que el piston osea el fulminate y el restante del cartucho quedo cargado, eran lasdos de la madrugada que parecia que tronaba, no sesabe quien a sido por a hora.

Sabra quel dia 10 por la noche se puso a nevar el dia seguiente la nieve llegaba el pie del cazador en el tarat y a la xida a dal la porta dela botiga la lacuyna parecia una ventana, en el grané parecia en la calle por el viento fuerte que a sia que pasaba por las parcianas la trajeramos en seguida.

Cuando bajaba la escalera de la fabrica cayé des quena y quedo sin sentido en seguida binió el medico y me miro y medijo que era la patacada y estado dos dias en cama y gracias a Dios y todabia esta llobiendo.

Sabra que Martinito Maria Angela Esposa y Madre gosan de perfecta salud.

Y soy de uste SSS

Sebastian Ristol

P.D. trajeron tres mayals y medio de aseite de sals y cuando las ayan molidas todas lescribire

Sabra quel caliptus esta cubierto de nieve y las gardenias es tan dentro y lo roser y otras flores

Sebastià Ristol viu amb la seva família a can Rosés (abans Roger) de Palafrugell. Administra els interessos dels Rosés a la vila i als pobles del voltant. El 1887 el patrimoni Rosés estava en mans de Manuela, filla de Miquel Rosés casada amb el baró de Fleix. Manuela Rosés, que viatjava sovint a Palafrugell, rebia puntualment detalls de tractes i operacions efectuades pel seu administrador, complemntades, com en aquest cas, per petites cròniques locals i notícies més domèstiques.

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Consorci per a la gestió dels edificis del Centre Fraternal i del Cercle Mercantil
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons