La correspondència de les famílies Roger i Rosés

Presentem una mostra de documents del fons patrimonial Rosés de l'Arxiu Històric de Girona. És una selecció de cartes de Palafrugell, rebudes per la família Rosés, una de les més benestants de la Girona del segle XIX.

Els Roger de Palafrugell eren farmacèutics, amb botiga oberta des de 1677 a can Roger, a l'immoble que avui acull precisament aquesta exposició. El 1800, a la mort d'Anton Roger, tots els béns del patrimoni familiar van passar al seu gendre Francisco Rosés, apotecari i hisendat gironí casat amb Manuela Roger, l'hereva universal de can Roger.

Francisco Rosés i Manuela Roger vivien a Girona, en el lloc que encara avui es coneix com les voltes d'en Rosés, però es desplaçaven sovint a Palafrugell i s'instal·laven a can Roger. Durant tres generacions els seus hereus i descendents van seguir fent-hi estades, principalment a l'estiu. Amb els anys els palafrugellencs acabarien rebatejant com can Rosés l'antiga casa Roger.

A Girona la família Rosés rebia constantment notícies de Palafrugell. Dos o tres cops per setmana arribaven cartes dels administradors, dels masovers o dels parents que els informaven de l'administració del seu patrimoni, de qüestions de la vida quotidiana o de les notícies que trasbalsaven la rutina diària. Es tracta de centenars de cartes que constitueixen un gran testimoni de la vida del Palafrugell del segle XIX.

Can Rosés, al costat de l'església, l'antiga casa de la família Roger que passà al patrimoni Rosés l’any 1800. Dibuix realitzat el 1954 per Lluís Medir com a il·lustració d’una edició de Peix fregit de Josep Pla (AMP, fons Lluís Medir)
El nom de Voltes d'en Rosés, al sector de la Cort Reial, identifica el lloc on aquesta família va tenir la seva casa, o millor dit, les seves cases durant bona part dels segles XVIII i XIX

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Consorci per a la gestió dels edificis del Centre Fraternal i del Cercle Mercantil
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons