La botiga d’apotecaris de can Rosés

L'any 1677 Jacint Roger adquirí una botiga d'apotecari als baixos de la casa de la plaça de l'Església, cantonada carrer Major (actual can Rosés). Aquesta farmàcia la regentava la família Marquès, probablement des de trenta anys abans.

Els Roger van estar al capdavant de la farmàcia fins el 1800, data de la mort d'Anton Roger, un home il·lustrat i molt culte. Des de 1800 i fins el 1843 la farmàcia fou propietat dels Rosés de Girona i fou regentada pels apotecaris Josep Marquès (fins 1831) i Martí Puig (de 1831 a 1843).

El 1843 Martí Puig adquirí la farmàcia i la traslladà a l'immoble de davant de can Rosés, a l'altre costat del carrer Major. Isabel Puig, la seva filla i hereva, es casà amb Mateu Suñer, també farmacèutic. Mateu Suñer i el seu fill Frederic Suñer Puig van iniciar una nova nissaga de farmacèutics que ha arribat fins a l'actualitat.

La farmàcia de can Rosés servia a un públic molt ampli. Durant els segles XVIII i XIX tenia “aconductades” persones i famílies de Palafrugell, dels seus barris i veïnats, i també moltes de Regencós, Esclanyà, Begur, Mont-ras, Palau-sator, Pals, Sant Joan o Torrent.

A l'estança de la farmàcia cridava l'atenció el gran taulell de fusta, amb un peix (roger) al centre. Les parets eren plenes de lleixes amb pots i capses que guardaven els ungüents, sals, arrels, extractes, olis, essències i altres productes propis de l'ofici.

Butlleta de reclamació per deutes a la farmàcia de can Roger de Palafrugell (Arxiu Històric de Girona, fons Rosés de Girona, 136)
	 Llista de preparacions servides per Francesc Roger a l’adroguer Miquel Martí (1755, AHG)
Primera pàgina de l’índex de persones “conductades” a la farmàcia Roger, (transcripció de 1785, AHG)
	 Taulell del segle XVIII de la farmàcia Roger, de fusta policromada i amb un peix, en referència al cognom familiar, al centre.
Un roger decora un balcó de can Rosés sobre la plaça de l’Església de Palafrugell, (fotografia Enric Bruguera, Arxiu Municipal de Palafrugell)

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Consorci per a la gestió dels edificis del Centre Fraternal i del Cercle Mercantil
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons