Cartes plenes de notícies

...algunt lladre ha sabut saltar aquellas parets...

A l'època de la correspondència de la família Rosés, les cartes s'escrivien en un full doblegat pel mig, de manera que es deixaven quatre cares disponibles. Un cop escrit el text, s'aprofitava la quarta cara per a escriure-hi el nom i adreça de la persona a qui es dirigia. El mateix full, adequadament plegat, feia així les funcions de carta i de sobre.

Les cartes no es repartien a domicili. Trigaven prop de 8 hores per anar de Palafrugell a Girona i més de dos dies de Palafrugell a Barcelona.

Les cartes que arribaven de Palafrugell a can Rosés solien ser de contingut molt miscel·lani. Escrites pels administradors, amics o parents dels Rosés, parlen de tot tipus de qüestions: les notícies de més transcendència, els tractes amb els masovers, xafarderies, rendiments de les collites, el temps que fa... N'és un bon exemple la que transcrivim a continuació.

 

Carta del prevere Joan Camps a Francisco Rosés, hereu del patrimoni Roger.

Amich Dr. Don Francisco Rosés

Palafrugell y mars 11 de 1808

 

Amich Don Francisco, 

Sabrà com havem acabat de vèndrer lo mastall. Y luego de haver los del delme tancat, dient que ja era acabat, hisqué tanta gent a buscar mastall que no n'i hagué per quin volgué. No estava acabat lo de sobre la cuyna, y ab una matinada se acabà aquell y tot lo del graner de dalt. Y tot ha estat a preu de 18 pessetas, que per assí ha fet una ploguda molt bona, de manera que la gent fàngan a satisfacció. Los blats se han amillorat considerablement y la gent tothom troba tanta feyna com pot fer-se. Las oliveras de l'hort los ha vingut molt bé aquesta pluja, però pues lo dimecres a la nit robaren segurament dos sachs de bròquil, y lo pitjor que ho feren molta partida malbé. Lo safareix quedà desambossat y se alsa y abaixa a proporció que la bassa de la font.

La varietat de notícias fan estar la gent ab confusió, pues un las escriu faborables y altres escrihuen en contra. Déu nos done lo que nos convinga.

Si la Maria no se agués encontrat parenta ab an Sensu, la auríam perduda, perquè luego de enviudat ha donat mà per dona [?], y ara está ajustada la cosa ab la majordona del domer Pujadas, que ell diu que ha fet millor oposició la sua criada que ell, perquè li deixa tot per tot son vivent. 

Memòrias a tota eixa sa estimada família, y V.M. dispose de est son bon amich que ses mans besa,

Joan Camps, prebere y sacristà

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Consorci per a la gestió dels edificis del Centre Fraternal i del Cercle Mercantil
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons